Akne, komedonlar (siyah beyaz ve beyaz noktalar) ve püstüller (beyaz veya sarı tıkanıklı) ile tanımlanan çok yaygın bir cilt durumudur. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Çoğu zaman yüz, sırt ve göğüste bulunur. Akneler birkaç nokta şeklinde ortaya çıkabilir, ancak bazen utanç verici, öz güvenini yerle bir eden de olabilir ve bu ergenlerin yaşadığı ciddi bir problemdir. Ayrıca oluşan akneler zamanla iz de bırakabilir. Çoğu zaman erken yaşlarda akne sorunu çözülebilir fakat bazı insanlarda problem uzun süre devam edebilir. Akne, genelde yirmi yaşlarında hatta otuzlu yaşlarında gelişebilir. Bazen küçük çocuklarda da görülür.
Akne Nasıl Anlaşılır?
Akneleri olan kişilerin yağ üreten bezleri, hem erkek hem de kadınlarda bulunan testosteron adı verilen hormonun normal kan düzeylerine karşı hassastır. Bu, bezlerin fazla yağ üretmesine neden olur. Aynı zamanda, ölü cilt hücreleri düzgün bir şekilde dökülmediği için gözenekleri tıkamaktadır. Bu iki etki yağ üreten siyah ve beyaz noktalar oluşmasına neden olur. Propionibacterium olarak bilinen bakteri herkesin cildinin üzerinde yaşar, genellikle sorun yaratmaz, ancak sivilceye meyilli olanlarda yağ birikimi, bakterilerin çoğalabilmesi için ideal bir ortam oluşturur. Bu iltihabı tetikler ve kırmızı veya püstüller oluşturur.
Akne Oluşmasının Sebebi
Akneler genetik de olabilir ama anne-babanızın sivilceleri olması sizin de kesin akneleriniz olacak anlamına gelmez.
Akne tipik görünümünü: Yağlı bir cilt, siyah ve beyaz nokta, kırmızı lekeler, sarı tıkanmış sivilceler ve yara izleri. Bazen, iri, hassas noktalar veya kistler oluşabilir; bu da sonunda patlayıp içini boşaltabilir veya patlamadan iyileşebilir.
Akneler, görünümü ve yüz, boyun, göğüs veya sırt üzerindeki dağılımı ile kolaylıkla fark edilir. Bununla birlikte sivilce çeşitleri vardır ve doktorunuz hangi türüne sahip olduğunuzu söyleyebilir bu yüzden ihmal etmeden bir doktor ile görüşün.