Premenstrüel sendrom (PMS)- adet öncesi sendromu- adet gören kadınları etkileyebilen bir durumdur. Bu sendrom genellikle adet döneminin başlangıcından iki hafta önce ortaya çıkar. Her bir hastada farklı olan birçok fiziksel ve duygusal belirtilere neden olur. Bazı kadınlar hafif rahatsızlık hissederken diğerlerinde belirtiler çok daha ağır olabilir ve günlük aktivitelerinin performansını engellemektedir.
PMS Nedenleri
PMS’nin kesin sebepleri bilinmiyor ve tamamen net değil, ancak uzmanlar menstrüel döngü sırasında ortaya çıkan ve bazı kadınları diğerlerinden daha fazla etkileyen bir hormonal dengesizlikle ilişkili olabileceğini söylüyorlar. Bu dengesizlik artan östrojen ile yaygın şişme ile su ve sodyum retansiyonuna neden olabilen progesteron arasında meydana gelir. Bu dengesizlik artan östrojen ve yaygın şişme ile su ve sodyum retansiyonuna neden olabilen progesteron arasında meydana gelir. Ayrıca, psikolojik bir bileşen, beslenme ve kadının çevresi nedeniyle de olabilir. Buna ek olarak, buna maruz kalma ihtimali yüksek bazı kadın grupları olduğu gözlemlenmiştir. Bunlar:
- 27-29 yaş arasındaki kadınlar ve 40 yaş üstü kadınlar.
- Depresyon hastaları veya geçmişte bu rahatsızlığı olan kadınlar.
- En az bir çocuğu olan kadınlar.
- Duygudurum bozukluğu çeken veya doğum sonrası depresyon geçiren kadınlar.
PMS Semptomları
PMS semptomları genellikle adet döngüsünün ikinci evresinde, yani 14 ile 28 gün arasında ortaya çıkar ve genellikle döneminiz başladığında durur. Bazı kadınlar dönemlerinde rahatsızlık çekerler ve bazı belirtiler aşağıda detaylandırılmıştır. PMS’nin süresi farklı kadınlarda farklılık göstermektedir. Bazı durumlarda, yalnızca bir veya iki gün boyunca, diğerlerinde ise daha uzun süre devam edebilir. Adet öncesi sendromun en yaygın fiziksel belirtileri şunlardır:
- Göğüste hassasiyet ve şişme
- Sancı ve genel halsizlik
- Şişkinlik ve gaz dolu hissetmek
- Ellerde ve ayaklarda şişme
- Kilo almak
- Baş ağrısı
- Sırt ağrısı
- İştah artışı ve bazı gıdaları tüketme isteği
- Kabızlık veya ishal
- Ciltte kuruluk veya akne
- Yorgunluk
Öte yandan PMS, kadınları duygusal ve davranışsal açıdan da etkileyen bir durumdur. Bu durumda, genellikle mevcut semptomlar şunları içerir:
- Agresiflik ve sinirlilik
- Depresyon
- Ruh hali değişiklikleri, ağlama, üzüntü
- Kaygı
- Şaşkınlık
- Uyku bozuklukları
- Konsantrasyon zorluğu
- Sosyal çekilme
PMS Tedavisi ve Öneriler
PMS için spesifik bir tıbbi tedavi yoktur, ancak yaşam biçiminizde bazı değişiklikler yaparak ve birkaç basit önlem alarak belirtilerinizi azaltabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Sancıların çok yoğun olduğu durumlarda, doktorunuza danışmalısınız, çünkü bunları azaltmak için bir takım ilaçlar reçete edebilirler. Bu durumla baş etmenize yardımcı olacak aşağıdaki önerileri not alın:
- Diyet değişiklikleri yapın. Diyetiniz dengeli, meyve ve sebzeler açısından zengin, yağ, sodyum ve şekerler az olmalıdır. Ayrıca, kafein ve alkol tüketiminizi azaltmanız önerilir.
- Nemli kalmak ve sıvı tutma mücadelesi için bol bol su için.
- Yeterince dinlenin ve günde en az 7-8 saat uyuyun.
- Rahatlatıcı aktiviteler yaparak stresinizi azaltın, örneğin nefes teknikleri uygulayın.
- Orta derecede egzersiz yapın, çünkü bu refah sağlayan ve ruh halinizi düzeltmeye yardımcı olan hormonları, endorfinlerin salınmasına katkıda bulunur.
- Vücudun belirli bölgelerinde iltihaplanma nedeniyle rahatsızlığı önlemek için geniş kıyafetler ve rahat ayakkabılar giyin.
Yukarıdaki önlemleri uygulamanın yanı sıra, PMS’yi, evinizin rahatlığında kolayca kullanılabilecek doğal ilaçlarla de rahatlatmayı deneyebilirsiniz. En etkili olanlar:
- Papatya, çuha çiçeği veya fesleğen gibi anti-inflamatuar özellikleri olan rahatlatıcı çayları için.
- Göbek bölgesine ısı uygulayın, bir yastık veya sıcak su şişesi yoluyla
- Sıcak veya ılık banyolar alın.
- Küçük bir çuha çiçeği yağı uygulayarak karın bölgesine kendiniz masaj yapın. Bu, PMS semptomlarıyla mücadelede en etkili olan çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren bir üründür.
Not: Bu makale sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tevfik.ORG’un herhangi bir tıbbil tedaviyi reçete etme veya teşhis koyma yetkisi yoktur. Her türlü rahatsızlığınız veya ağrınız varsa, doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, bu doğal yöntemlerle PMS semptomları azamadıysa, doktorunuza danışın, uygun bir tedavi reçetesi verecektir.